Cím:
1076 Budapest,
Verseny utca 10. Fsz, 12/a
Postacím:
1433 Budapest,
Pf. 575.
Az iroda nyitvatartása:
Hétfőtől - péntekig: 9-17 óráig
Telefon:
(1) 342-5538
Internet:
www.mgksz.hu
Adószám:
19721972-2-42
Bankszámlaszám:
11707024-22322085

Látogatók száma:
14212251


Röpverseny szabályzat 2023.

 

 

MGKSZ RÖPGALAMB TENYÉSZTŐK SZAKOSZTÁLYA RÖPVERSENY SZABÁLYZAT

 

  

ÉRVÉNYES 2023. március 04-l

  

 

 

MGKSZ

1076 Budapest, Verseny utca 10. fsz., 12/A

Postacím: 1433 Budapest, Pf. 575.

Tel.: 06-1-342-5538

E-mail: [email protected]

 


1. Az országos és nemzetközi röpversenyeket a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Orsgos Szövetségének (továbbiakban MGKSZ) Röpgalamb Szakosztálya rendezi, ellenőrzi illetve ellenőrizteti.

 

2. Az orsgos röpgalamb szakosztály elnöksége a ptitkári Értekezlet által javasolt és az MGKSZ Közgyűlése által megválasztott Elnökből, a Röptitkári Értekezlet által választott Titkárból és Szakelőadóból áll. A szakosztály elnöksége a versenyrendező bizottságot egy évre választja meg a röptitkárok javaslatait figyelembe véve. A bizottság minimum 5 tagból áll. A bizottság határozatképes, ha 3 tagja jelen van. amennyiben a versenybizottság több tagból áll az esetben a határozatképesség 50%+1 fő. Határozatképtelenség esetén jelenlévő elnökségi tagok közül bárki felkérhe; így a bizottság határozatképes. Az Elnök saját hatáskörében az elnökséggel egyetértésben felállíthat más ideiglenes bizottságokat is, pl: versenyellenőri, szabálymódosító stb...

 

3. A versenyeken részt vehetnek az MGKSZ-hez tartozó egyesületek és azoknak tagjai az alábbi feltételek mellett.

a) Ha az MGKSZ rzssmmal ellátott érvényes tagsági és az orsgos Röpgalamb

Szakosztály által kiadott sorsmozott bírálói igazolvánnyal rendelkeznek. b) fenntartás nélkül alávetik magukat a jelen röpverseny szabályzatnak.

 

 

4. A versenyek sorrendjét és időpontjait, valamint a nevezés határidejét és azok nevezési díjait a versenybizottsági és az Orsgos Röpgalamb szakosztály titkári értekezletén elfogadottak alapján a szakosztály elnöke, vagy megbízottja a tárgyév április 10-ig megjelenteti a Magyar Galamb- és Kisállattenyészk Lapjában, és az MGKSZ honlapján.

 

5. A versenyre nevezni csak egyesületen keresztül lehet. Egyéni nevezéseket nem lehet figyelembe venni.

a) A nevezéseket géppel, vagy nyomatott betűvel írott listán a nevezési díjjal együtt a nevező neve, telefonszáma, a röptető pontos címe és a röptetés ideje (hány órára kéri

a bírálókat) megjelölésével kell feladni.

b) Egy házból egy napon csak egy falka röptethető az év elején megadott címről és

egyesületből.

c) A versenyeken a tenyésztőre utaló évvel és sorsmmal ellátott szabályszerű átm. 7mm, harisnyás lábú galamboknál 8 mm-esrt lábgyűrűvel ellátott galambok röptethek. A gyűrűméret választás feltétele, hogy a kifejlett egyedek lábáról ne legyen lehúzha.

d) Az orsgos röpversenyeken, illetve azoknak a napjain, egyesületi, vagy egyéni

röptetést rendezni szigorúan tilos. Egyesületi tagok nem zavarhatják saját röpcsapataik kiröptetésével a közelükben lasporttársak versenyét. Amennyiben ilyen eset előfordul, az illető egyesület vezesége fegyelmi eljárást kell hogy indítson a sportszerűtlen magatartást tanúsíval szemben. A fegyelmi határozatot az egyesület köteles 6 napon belül az Orsgos Röpszakosztály vezeségének megküldeni.

 

6. Röptetni minimum 16, maximum 26 egyedből álló röpcsapatot lehet, amely megfelel a fajtaleírás követelményének. Megengedett a 26-os létszámon belül 2 db jelzőgalamb röptetése is. A versenyeken kötelező 14 db galamb együtt melése 20 percen belül. Az esetleges jelző galambok a 14-es együtt melésbe bestanak. A szegedi-, makói keringők és az angol tipplerek melése 30 percen belül megengedett.

 

7. A versenyeken az indítás időpontja 7 és 9 óra között kötelező. Minden olyan nevező, aki az indítás idejét előzetesen nem tüntette fel a nevezési íven, 8 órára kap bírálót.

A verseny befejezésének végső határideje 21 óra, amennyiben a röpcsapat ezen időpontig nem ül meg, a versenyt befejezettnek kell tekinteni.

a) A tipplereket reggel 4 órál 8 óráig lehet indítani.

b) A versenyeken az indítandó röpcsapatot csak egy dúcból lehet röptetni, oly módon, hogy az első és utolsó darab 1 percen belül hagyja el a tetőt, illetve a csapót.

c) A röptető köteles a röptetésre kijelölt dúc csapóját a röpverseny kezdetétől a befejezésig a galambok számára nyitva hagyni.

8.   A VERSENYZŐ JOGAI ÉS KÖTÖLEZETTSÉGEI

a) Fogadni a bírálókat és azoknak megfelelő helyet és körülményt biztosítani a zavartalan bírálat lefolytatásához.

b) 3 db jegyzőkönyv fejlécének pontos kiltése, belrtve a galambok darab- év- és sorsmát.

c) Megakadályozni, hogy bárki a verseny ideje alatt rosszindulatú viselkedésével és

megjegyseivel a bírálókat zavarja vagy befolyásolni tudja.

d) A versenyek előtt és annak tartama alatt a jegyzőkönyv kiltéséig bezárólag a

versenyzőnek és a bírálónak szeszesitalt fogyasztani szigorúan tilos!

e) Betegség vagy igazolt rendkívüli elfoglaltság esetén vizsgázott megbízottat jelölhet ki

aki őt helyettesíti. Köteles egy érvényben lévő röpverseny szabályzatot biztosítani (mely vitás kérdésekben útmutatást ad). A röpverseny szabályzat kötelező kelléke minden röpversenynek. Hiányával a versenyző kirja magát a versenyből. A cba felmenni a röpverseny tartama alatt csak rendkívüli esetben az egyik bíráló jelenlétében lehet.

f)   A verseny időtartama alatt a helyszínen tartózkodni.

g) Az előre megjelölt kihajtási időpont után, az azt követő 30 percen belül a versenyző köteles kihajtani a röpcsapatot, kivéve ha az időjárás röpversenyzésre alkalmatlan,vagy egyéb a kiengedést befolyásoló zavaró körülmény áll fenn.( pl. ragadózó madár jelenléte stb.)

9. AZ EGYESÜLETEK ÉS RÖPTETŐ VERSENYZŐK KÖTELESSÉGEI

a) Az egyesület tartozik az előverseny nélli dönbe jutott versenyzői után két vizsgázott bírót küldeni és gondoskodni arról, hogy a bírálók a kijelölt helyen és időben pontosan megjelenjenek. A röpverseny szabályzatot minden röptető versenyzőnek és bírálónak ismerni kell. A röptitkárok évente egy alkalommal kötelesek a szabályból oktatást tartani! Ezek ismertetése a röpszakosztályi titkárok feladata. Orsgos döntő versenyeken házi bírálat nem fogadható el.

b) Az előversenyek során kiesett versenyzők felkérésre kötelesek elmenni bírálni. Azon

kiesett versenyző, aki valamely oknál fogva (rendkívüli eset) nem tud elmenni bírálni, köteles helyettesről gondoskodni és azt időben a röptitkárnak jelenteni. Csak a titkár és az egyesület engedélyével fogadható el a helyettesítő személy. Az egyesületek és annak tagjai más egyesületekkel és azok tagjaival nem cserélhetik el a bírálói papírt.

10.  A BÍRÁLÓK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

a)    A bírálók kötelesek a versenyző által kért címen és időben ½ órával előbb megjelenni!

Ténykedésüket a röpverseny szabályzat szellemében kell kifejteniük, nem tehetnek engedményeket, de ne is büntessék a kiröptetett röpcsapatot.

b) Kiröptetés előtt a versenyző által átadott jegyzőkönyv alapján- mely tartalmazza a galambok azonosságát- meggyőződni, elsősorban megtekintéssel, kétely esetén megkérik a versenyzőt, hogy saját kezébe fogva mutassa meg 3 db galamb gyűrű azonosságát, melynek egyeznie kell az átadott jegyzőkönyvben szereplőkkel. Amennyiben a gyűrűsmokban eltérés tapasztalha, akkor a röpcsapat minden egyedét ellenőrizni szükséges, és csak a jegyzőkönyvbe beírt adatokkal megegyező gyűrűszámú  galambok  röptethetők  ki.  Ha  a  röpversenyző  nem  hajlandó a tételes vizsgálat végrehajtására, akkor a versenyt befejezettnek kell nyilvánítani és az eseményről a versenyrendező bizottsághoz, a versenyjegyzőkönyvek brkezési idejének lejárata előtt írásban jelentést kell tenni.

c)    A bírálatot csak a jegyzőkönyvön vezethetik az indításl a verseny végéig. A

versenyzőnek és a bírálónak együttesen ügyelni kell arra, hogy a melést zavaró tényezők ne befolyásolják.

d)   A röpversenyek befejezése után a röpverseny jegyzőkönyveket a bírálónak 3 példányban kell pontosan a tények és előírásoknak megfelelően azonnal kilteni.

e)    Ha a verseny ideje alatt bármely gyanús körülmény felmerül, kötelesek a verseny végén az összes galamb azonosságáról meggyőződni és azt a jegyzőkönyvön

rögzíteni.

11.  A JEGYZŐKÖNYV KIÁLLÍTÁSA

a) Az eredményesen szerepelt röpcsapat jegyzőkönyvét mind a röptető versenyző, mind a bírálók aláírják az igazolványuk sorsmának feltüntetésével. Megengedett a fénymásolás, csak az aláírás legyen eredeti (az aláírást másolni nem lehet). Minden esetben az eredetit kell beldeni.

b) Hibás, alá nem írt röpverseny jegyzőkönyvet a versenybizottság nem vehet figyelembe.

c) Hibásnak és elfogadhatatlannak tekintenaz a verseny jegyzőkönyv, amelyen a kiltés során olyan javítások, vagy hiányosságok fordulnak elő, melyek a

pontértékelést   zavarják .Ilyen különösen de nem kizárólagosan                           pl:             kaparás,           átírás,   olvashatatlan   aláírás,   be nem írt darabsmok.

d) Olyan hiányosság, melytől a kiértékelés zavartalanul elvégezhe, alaki hiányosságnak st. A jegyzőkönyv elfogadha, de minden egyes alaki hiányosság után 100 azaz száz büntepontot kell levonni.

e) Kötelezően kitöltendő a megjegyzés rovatban: A versenyző és a bírálók nyilatkozata a bírálat szakszerű lefolyásáról. Amennyiben kifogásolható volt a bírálat, mind a két részről (versenyző, bírálók) az indoklás rovat kötelezően kitöltendő. Amennyiben kifogástalan volt a bírálat az esetben óvásnak utólag helye nincs. A jegyzőkönyv ezen részének ki nem töltése 100 azaz száz pontos alaki hibát von maga után. A ki nem töltött részt úgy kell tekinteni, hogy a bírálat tekintetében kifogással nem éltek.

f) Leggyakrabban előforduló hibák:

- egyesületek a versenyző és bíráló igazolványának sma,

- előre leült galambok gyűrűjelsének fel nem tüntetése,

-stb.

12.  BÍRÁLÓI TUDNIVALÓK

A napvé szemüveg használata megengedett. A röpversenyre kiröptetett röpcsapat röpmagasságot akkor éri el, amikor felfelé emelkedve annak egyedei külön-lön nem smolhak meg, a helyesen megítélt röpmagasság esetén a röpcsapat a 45 fokos szöghatár elérése előtt már láthatatlanná válik, és ez az állapot ködmentes időben értendő.

Tűnőmagasság akkor bírálha, ha a röpcsapat röpmagasságból tovább emelkedve láthatatlanná válik. Tűnőben tarzkodás csak akkor bírálha, ha ez az állapot legalább 2 percig tart. Megszűnik akkor, amikor a röpcsapat ismételten legalább 2 percig egyfolytában látha. Köteles a bíráló a 2 perc türelmi idő kivárása után minden magassági váltost azonnal jegyzőkönyvön rögzíteni. Ha a röpcsapat röpmagasság alatt jelenik meg, a tűnőnek csak 50 %-a érvényes. Ezt a tényt a bíráló a jegyzőkönyv megjegysrovatába rögzíti. Levonást a bírálók nem eszközölhetnek.

      Ha a röpcsapat a bírálat helyél stott 45 fokos szögön kívül röpmagasság elérése     nélkül válik láthatatlanná, tűnőmagasság nem bírálha.

Ez az elhús! A bíráló köteles a versenyző figyelmét időben felhívni mielőtt a röpcsapat röpmagasság alatt a 45 fokos szögön kívülre kerülne. Ha azonban 45 fokos szögön belül jelentkezik a röpcsapat, ezt az állapotot azonnal bírálni kell. Ha a röpcsapat 14 darabnál kisebb egységekre szakadozva jut tűnőbe, tűnőmagasság csak akkor állapítható meg, ha az minden kétséget kiróan megállapítha, hogy a sjjelrebbent röpcsapat 14. tagja is felfelé emelkedve eltűnt. Abban az esetben, ha a falka szabályszerű röpmagasság után eltűnik; és tűnőből darabonként jelenik meg, a tűnő addig érvényes, ag a 14 galamb tűnőben tarzkodik. A tűnőben való tartózkodás után a röpmagasság abban az esetben adható meg, ha 14 galamb újból szabályszerű röpmagasságban válik láthatóvá (akár kisebb csoportokban is).

 

Elhúzás esetén amennyiben a röpcsapat az osztályára előírt standard hosszidő eltelte alatt nem jelentkezik (a röpcsapat egyszer sem volt látható, minimum 14db galamb akár kisebb csoportokban is de egy időben) a versenyt befejezettnek kell nyilvánítani.

13.  ORSZÁGOS RÖPVERSENYEK LEBONYOLÍTÁSA

a) A röpversenyek  lehetnek pl.: házi, területi illetve azonnali döntő versenyek. Ennek eldöntése a röpszakosztály vezetése és a versenybizottság hatáskörébe tartozik. Szem előtt tartva az egyesületek és a versenyzők érdekeit.

 

b) Ha az egyesületekből három fő dönbe jutott, a csapatversenyre nevezni kötelező. Abban az  esetben, ha valamely egyesület a csapatversenyt nem fizeti be, azon egyesület résre az adott osztályban csapat díjazás nem lesz. A csapatversenyen az előversenyek sorrendjének első három versenyzője jogosult részt venni, ha 3 főnél bb jut a dönbe.

c) Egyes fajtákból bajnokságot legalább öt versenyző részvételével lehet rendezni. Kevesebb

nevező esetén bajnoki cím nem adható ki csak helyezésekről lehet szó.

d) Dönkön a bírálók ldetésével kapcsolatos, illetve a röpszakosztály elnöke által felkért

ellenőrök utazási költségeit az orsgos röpgalamb szakosztály fedezi. Amennyiben a dönbe jutott versenyző részvételét valamilyen okból lemondja, köteles bejelenteni a versenybizottságnál az év eleji versenykiírás szerint a versenyt megelőző csütörtök 20 óráig.

Ennek elmulasztása esetén a bírálók ldetésével kapcsolatos összes költség a versenyzőt terheli.

e)  Döntő jelle röpversenyeken versenyismétlés nincs.  Kivéve elmaradt verseny pótlása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.  A RÖPVERSENYRE NEVEZHETŐ GALAMBFAJTÁK CSOPORTBEOSZTÁSA ÉS AZOK „RÖP” STANDARDJAI

I. Csoport                    Tűnőszállásra kötelezett fajták

 

„A” osztály:         Budapesti magasröptű keringő minden szín és rajz változata.

Röpkövetelmény:   60 perc szabad szemmel nem látható tűnőszállás és legkevesebb 5 óra hosszidő.

„B” osztály:         Magasröptű magyar deres és bécsi deres, Bécsi magasröptű keringő, Csepeli hófehér keringő, Kecskeméti magasröptű keringő, Budapesti csapos keringő, Pesti kék, Kerekegyházi keringő

Röpkövetelmény:   30 perc szabad szemmel nem látható tűnőszállás és legkevesebb 3 óra

hosszidő.

 

 

II. Csoport                  Tűnőszállásra nem  kötelezett fajták

 

 

A osztály:             Szegedi magasslló keringő, Dunakeszi babos keringő, Bajai kerin

Röpkövetelmény:    3 óra 30 perc hosszi

B osztály:       Budapesti bíbic, Bécsi bíbic, Budapesti fehérszalagos keringő, Röpkövetelmény: 1 óra 30 perc hosszi

 

C osztály:               Alföldi (kőrösi) keringő, Kecskeméti keringő, Bácskai keringő, Kiskunfélegyházi kerin (fésűs és simafejű), Miskolci keringő, Szolnoki keringő, Budapesti tollaslábú gólyás, Budapesti tükrös keringő, Bécsi tükrös keringő, Marosi duplakontyos keringő, Magyar szarka keringő, Hódmezővásárhelyi ernyősszemű kerin

Röpkövetelmény:            1 óra hosszi

 

„D” osztály:              Angol röptippler

Röpkövetelmény:           10 óra hosszi

 

E”osztály:Egri kék keringő, Makói magasszálló keringő

Röpkövetelmény:    1 óra 30 perc hosszi

 

III. Csoport              Pergők és bukók

 

A osztály:           Birminghami per

Röpkövetelmény: 15 perc hosszidő és 50 pergési pont

 

B osztály:           Magyar pergő, Debreceni pergő, Keleti per

Röpkövetelmény: 2 óra hosszi és 400 pergési pont

 

C osztály:           Komáromi bukó, Skesfehérvári bukó, Erdélyi bukó, Temesvári bukó

Röpkövetelmény: 30 perc hosszi és bukdácsolás

 

Az osztályba nem sorolt galambfajták esetleges nevezése esetén azoknak röpstandardját az Orsgos Röpgalamb Szakosztály állapítja meg, esetenként azt jegyzőkönyvileg rögzíti, hogy megállapított standard szerint kell a röpversenyt lebonyotani. Erről a benevezőt a verseny előtt a versenybizottság értesíti.

 

15.       A VERSENY CSAPAT PONTOZÁSA

I. Csoport „A" osztály:

 

a)     Hosszidőért:          percenként 1 pont

 

b) Röpmagasságért:  percenként 4 pont

 c)    Tűnőben tarzkodásért:

Amennyiben a falka 5 órán belül teljesítette a standard tűnő követelményt

percenként 10 pont jár.

Amennyiben a falka 5 óra hosszidőn túl teljesíti a standard tűnő követelményt,

a tűnőre ez esetben végig percenként 6 pont jár

 

d)   Tűnő teljesítéséért járó pontok:

Amennyiben a röpcsapat a standard tűnőmagasságot a kiröptetésl stva

90 percen belül teljesíti                                   300 jutalompont jár

120 percen belül teljesíti                                 250 jutalompont jár

150 percen belül teljesíti                                 200 jutalompont jár

 

A jutalompontok megszerzésének feltétele a standard hosszidő teljesítése.

 

f)    Az az öt órán belül standard eredményt elért falka, melynek indítási létszáma azonos az együtt megülés létszámával 100 jutalompontot kap

 

g)    Ha a standard hosszidő és tűnő teljesítve van, falkában történő együttes megülésért:

14-ig darabonként 10 pont

Azon felül darabonként 20 pont jár.

Amennyiben a standard hosszidő és tűnő teljesítve nincs, együttes megülésnél

minden megülő galamb után 10 pont jár.

 

 

 

 

 

I. Csoport B" osztály:

 

 

standard hosszidőn belül

3-4 óra teljesítményig

1 pont percenként

2 pont percenként

4 óra teljesítmény felett

3 pont percenként

 

1 pont.

 

 

b)

 

Röpmagasságért: percenként 4 pont

 

 

c)

 

Tűnőben tarzkodásért:

az első 30 percben

 

 

6 pont

 

30 percen túl végig percenként

10 pont

 

 
a)     Hosszidőért: ha a röpcsapat a standard tűnő követelményt teljesítette:

 

 

 

 

amennyiben a standard tűnő teljesítve nincs, a hosszi elejél végéig perc


d./ Ha tűnőből a falka röpmagasság alatt jelenik meg, a tűnő idő fele jár és a felezett tűnő   6 ponttal értékelendő

 

e) Jutalompontok:

Amennyiben a röpcsapat a standard tűnőmagasságot a kiröptetésl stva

60 percen belül teljesíti                                   200 jutalompont jár

90 percen belül teljesíti                                   150 jutalompont jár

120 percen belül teljesíti                                 100 jutalompont jár

A jutalompontok megszerzésének feltétele a standart hosszidő teljesítése.

 

f)      Ha a standard hosszi és tűnő teljesítve van, falkában rténő együttes melésért:

14 db-ig darabonként                                      10 pont

azon felül darabonként                                    20 pont amennyiben a standard hosszi és tűnő

teljesítve nincs, együttes melésnél minden

melő galambnak                                          10 pont

 

 

 

II. csoport „A” osztály:

 

Hosszidőért:

standard hosszidőn belül                                             1 pont percenként

standard hosszidőn felüli 1 óra teljesítmény után        2 pont percenként standard hosszidőn felüli 2 óra teljesítmény után                                                         3 pont percenként

 

 

II. csoport B osztály:

 

Hosszidőért:

standard hosszidőn belül                                             1 pont percenként

standard hosszidőn felüli 30 perc teljesítmény után                                                                             2 pont percenként standard hosszidőn felüli 1 óra teljesítmény után                                                         3 pont percenként

 

II. csoport „C” osztály:

 

Hosszidőért:

standard hosszidőn belül                                             1 pont percenként

1 óra és 1 óra 30 perc között                                     2 pont percenként

1 óra 30 perc teljesítmény felett                                 3 pont percenként

 

II. csoport „D” osztály:

 

Hosszidőért:

standard hosszidőn belül                                             1 pont percenként

10-13 óra teljesítményig                                             2 pont percenként

13 óra teljesítmény felett                                            3 pont percenként

t


 

Bírálati tudnivaló

Az angol röptippler röpcsapat melésének elősegítésére az ún. dropper (csali) galamb használata engedélyezett, azzal a feltétellel, hogy a dropper galamb első kieresztése után egy

órával, a röpcsapatnak meg kell ülnie. A dropper az engedélyezett egy órán belül bbször is kiengedhe. Besötétedés után a röpfalka meltetésének a módja, a fényjellel rténő jeladás,

mely esetben a fényjels első használata után a röpcsapatnak egy órán belül kötelező a melés.

A verseny befejezésének végső határideje 22 óra, amennyiben a röpcsapat ezen időpontig nem ül meg, a versenyt befejezettnek kell tekinteni.

 

II. csoport E osztály:

 

a) Hosszidőért:

Teljes hosszidőre                                                                  1 pont percenként

 

b) Jutalompont:

Röpkövetelmény teljesítése esetén adha.

Röpmagasságért (esetleges tűnőben tarzkodásért)

egységesen                                                                            4 pont percenként

 

Tűnőszállásra  nem   kötelezett  fajtáknál:

 

Ha standard hosszi teljesítve van, falkában rténő együttes melésért:

14 db-ig darabonként 10 pont azon felül darabonként 20 pont amennyiben a standard hosszi

teljesítve nincs, együttes melésnél

minden melő galambnak 10 pont

 

A versenybizottság a jegyzőkönyvek értékelésekor negatív pontszámú jegyzőkönyveket nem vesz figyelembe.

III. Csoport ,,A" osztály:

 

1. Falka létszám.

A falkában legkevesebb 15, legfeljebb 20 egyed röptethe, de legalább 5 galambnak kell egyszerre szabályosan peregnie, hogy a falka pontozható legyen.

2. Kezdés.

A hajtó mielőtt kiengedi a röpcsapatot a bíráló tudomására kell hozza a falka létsmát. Ezután már nem adhat hozzá vagy vehet ki galambokat a falkából, kivéve ha még nem mondta be a startot, ilyenkor ha leesik vagy visszaül egy galamb még kiengedhet helyette másikat. Az esetben ha a levegőben lévő galambok létsma eltér attól, amit a hajtó kihajtás előtt bejelentett a bírálónak, akkor a falka diszkvalifikálva lesz. Ha a hajtó korábban nem mondja be, hogy "start" vagy "kezdés", abban az estben a kihajtás eltelte után öt perccel automatikusan megkezdődik a pontos. rmiféle zavaró beavatkos a kezdés után diszkvalifikációhoz vezethet. Ragadozó madár támadásának elhárítása megengedett, de bármiféle direkt beavatkos a falka aktivitása érdekében, az nem lesz pontozva .

3. pidő.

A falka a kezdés után 20 percig bírálható vagy addig, ag a második galamb le nem ül, amelyik előbb bekövetkezik. Mindemellett a falkát kirják, ha bb mint egy galamb 15 percen belül leül kivéve, ha ez az extrém időjárás vagy ragadozó madár támadása miatt következik be. Az önsntából leült galamb 10 másodpercig tarzkodhat a ten, ha ezt köveen újra felsll és visszaáll a falkába, nem tekinten leült galambnak.

4. Időkérés-szünet.

Extrém esetben (ragadozó támadás, szeszélyes idő) a bíráló maximum 5 percig tartó szünetet rendelhet el. A versenyző kérheti a szünetet, de a bíráló nem köteles azt megadni. Az öt perc szünet nem st bele a hosszidőbe.

5. A falkából kiváló galambok.

A pontos folyamatos, ha egy galamb kiválik a falkából de, ha 2 vagy bb galamb hagyja el a falkát, akkor a falka nem pontozha, ez alól kivétel a 15 ta falka. Nem tekintendő kiválásnak, ha ez az extrém időjárás következménye vagy a galambok a pergésük miatt maradtak le a falkál, esetleg ragadozó áldozatává váltak.

6. Kiegészítő galambok.

Ha idegen galambok csatlakoznak a falkához, azok a pergések pontosánál egyszerűen nem lesznek figyelembe véve. Példa: ha két nem megkülönböztethető galamb csatlakozik a falkához és a röpcsapatban 7 galamb pereg egyszerre, ez esetben a bíró 5 galamb pergését jegyzi fel.

7. Pontozás.

A bírálónál kell, hogy legyen óra és íróeszközök. A bíráló egyszerűen rögzíti a pontosan egy időben végzett pergésekben résztvevő galambok smát, melyben 5 vagy bb galamb pereg. Az elfogadott minimális mélység 3 méter. A bíráló ulag megszorozza ezeket a smokat, 1- el (5-9 galambig), 2-vel (10-14 galambig), 3-mal (15-19-ig) és 5-tel (ha mind a 20 pereg egyszerre). Ez alkotja a nyers eredményt. Ezután ezt a nyers eredményt megszorozza a "minőségi tényezővel" ami az 1.0 "megfelelő"-l a 2.0 "fenomenális"-ig tart. Ez a bíró összbenyomása a látott attrakcióról. Hasonlóképpen, mint a mélységi faktor, mely a cselekvés időtartamára is utal. Ez szintén 1.0-l 2.0-ig tartó szorzót jelent, mellyel az előzőleg kapott eredményt újfent megszorozzuk, majd így kapjuk a végső pontsmot.

8. Végezetül.

A bíráló nem pontozhat semmit, ami nem tükrözi a standard-et, illetve nem megfelelő minőségű. Ez a PERGŐK és nem a keringők versenye! A pergős egy szubjektív sport és a

bírálónak stania kell előre nem látható helyzetekre is. Minden esetben a bírálóé a döntés joga, tilos a bírálót szóban vagy fizikálisan bántalmazni, ez a versenysből való kiráshoz

vezet.


 

III. Csoport ,,B" osztály:

 

a) Hosszidőért, ha a röpcsapat a standard pergési pontsmot teljesítette:

az indításl mért 2 órán belül, percenként 1 pont az indításl mért 2. és 4. óra között percenként 2 pont az indításl mért 4. óra felett percenként 3 pont

amennyiben a standard pergési pontsm teljesítve nincs a hosszidőre elejél a végéig 1

pont jár.

 

b) Pergések pontosa: (10 percenként)

rövid pergések (1-2 fordulat) 20 pont

közepes pergések (3-5 fordulat) 40 pont hosszú pergések (5-nél bb fordulat) 60 pont teljes forgásért alkalmanként 50 pont

 

c) Ha a standard hosszi és pergési pontsm telesítve van, falkában rténő együttes melésért:

14 db-ig darabonként                                       10 pont azon felül darabonként                                       20 pont

amennyiben a standard hosszi és pergési pontsm teljesítve nincs, együttes melésnél

minden melő galambnak                                                              10 pont

 

Bírálati tudnivaló

 

A bírálók a 10 percenként látott pergések alapján eldöntik, hogy arra az időszakra melyik pergésmód a jellemző. Akkor értékelhető a pergés, ha a falkának legalább a fele a 10 perc alatt legkevesebb egyszer valamilyen mérté pergést végzett. Ha a falka az értékelési egység alatt nem végzett pergést, arra az időszakra pergési pont nem adha.

Teljes forgásnak nevezzük azt a forgásmódot, amikor a falka minden levegőben lévő tagja

egyszerre forog lefelé akár 20-l 50 métert is egy jellegzetes szűk körben végrehajtott spirálforgással vagy hátrafelé pergéssel.

Ha a falka teljes forgást végzett, arra az időegységre (10 percre) eső pergések értékelésekor, azt hosszú pergésnek kell tekinteni (60 pont). Ha a falka nem minden tagja végzi a teljes

forgást (például kiszakad a falkából) ez esetben teljes forgás nem értékelendő, de az időegységre eső pergéseknél hosszú pergésnek st. Ha a falka a teljes forgást néhány

másodpercre megszakítva újabb teljes forgásba kezd, ez esetben kétszer jár az 50 pont. Ragadozó madár támadás esetén és csak akkor, a sjjelrebbent és a támadást köveen újra

összeállt röpcsapat teljes forgása abban az esetben bírálha, ha a falkában minimum 14 egyed megsmlálha.

A verseny végén a két bíráló által adott pergési pontsmok átlaga adja a pergési pontsmot. A pergési pontsmok értékelésekor a standardban rögzített 400 pergési pont minimumba

a teljes forgásokért kapott pontsmok beleszátanak.

A jegyzőkönyvek értékelésekor esetlegesen előforduló azonos összpontsm esetén a magasabb pergési pontsmot elért falka kerül előrébb.

A per galambok röpversenyén, a jelen röpverseny szabályzat mellékleteként közölt, perröpverseny bírálati lapot és verseny jegyzőkönyvet kell használni. A két kiltött bírálói lapot csatolni kell a jegyzőkönyvhöz.

 

HIBAPONTOK

 

A kiröptetett röpcsapat, vagy annak létsmából előbb melt galambok után, ha osztályosuk szerint standard hosszidejüket teljesítették hibapont nincs. Abban az esetben, ha a kötelező hosszidőnek a felét teljesítették, darabonként 10 pont, amennyiben ennél kevesebbet teljesítettek, darabonként 20 pont kerül elvonásra.

 

16.  A JEGYZŐKÖNYV ELKÜLDÉSE

 Minden érvényes jegyzőkönyvről kötelező három példányt készíteni.

 

a) I. példány: amit a versenyző a megadott határidőig a versenyt követően az év elején megadott versenykiírás szerint kismolva, a versenybizottsághoz eljuttatni! (Esetleges smszaki hibákért nem büntethető.) Kismolatlan jegyzőkönyvet a versenybizottság nem fogad el.

b) II. példány: Amit a bírálók magukkal visznek és a megbízólevélhez csatolva a versenyt követő hét csürk 18 óráig a megadott versenykiírás szerint a versenybizottsághoz eljuttatnak. Útiköltség verseny jegyzőkönyv nélkül nem kerül elsmolásra. A bírálók az általuk elvitt példányra (jegyzőkönyvre) kötelesek ráírni, hogy bírálói példány. A megbízólevélen a bírálók nevét nyomtatott betűkkel, olvashaan kell szerepeltetni. Amennyiben nem született érvényes eredmény, a megbízólevelet útiköltség elsmolás végett szintén a következő hét csürk 18 óráig a versenykiírás szerinti címre kell eljuttatni.

c) III. példány: A versenyzőnél marad.

 

Mindhárom példányon azonos adatoknak kell szerepelni, ellenkező esetben a jegyzőkönyv érvénytelen.

 

ORSZÁGOS CHAMPION PVERSENY

 

17. E röpversenyen részt vehetnek a következők:

a) Az I. Csoport A osztályából azon versenyzők, akik 1945-l legalább egy orsgos

bajnokságot és orsgos döntő versenyeken két standard eredményt értek el.

b) A versenyeken részt vehetnek továbbá azok, akik orsgos döntő versenyeken 5 standard

eredményt értek el.

c) Az orsgos döntő versenyek csoportonkénti bajnoka, belrtve az orsgos fiatal

verseny bajnokát, a következő évben jogosult Champion versenyt hajtani egy alkalommal. Folyamatos Champion jogosultságot csak az elért eredmények biztosítanak.

 

18. Champion röpverseny bajnokság a résztvevők létsmál függően, legalább 5 résztvevő esetén csoportonként, illetve osztályonként megrendezhe, a verseny lebonyotása és kiértékelése minden osztály és csoport előírt hiteles standardja alapján, az orsgos röpverseny szabályzat szerint rténik.

 

19. Azon versenyzők, akik (visszamenőleg) 5 év alatt orsgos döntő versenyeken standard eredményt felmutatni nem tudtak, versenysi joguk mindaddig szünetel, ag orsgos döntő versenyeken ismét standard eredményt érnek el.

20. Minden Champion versenyző két bírálóról köteles gondoskodni, akikért felelősséggel tartozik. A nevezési lapra név szerint fel kell tüntetni kiket küld a versenyző. Amennyiben a bíráló nem jelenik meg a megadott címen, illetve késve érkezik (kivéve vis major) a bírálót l versenyző automatikusan kirja magát a következő Champion versenyről egy év időtartamra. Kirívó esetekben a versenybizottság a l versenyző eredményét is megsemmisítheti. A bírálók csakis tűnősllásra kötelezett fajtát tenyészk lehetnek.

 

21. A Champion röpversenyre nevezők listáját jogosultság szempontjából a versenyrendező bizottságnak a versenyek előtt ellenőriznie kell.

 

FIATAL GALAMBOK ORSZÁGOS PVERSENYE

 

22. Fiatal galambok röpversenyén öreg galamb nem röptethe. Csak a folyó évben kelt a tenyésztőre utaló évsmmal és sorsmmal ellátott saját lábgyűrűs galambok vehetnek részt. Egyéb követelmények és kitételek megegyeznek az adott osztály feltételeivel.

 

NEMZETKÖZI PVERSENYEK

 

23. A magyar röptető sportunk fejlesztése és népszerűsítése érdekében két vagy több ország szövetsége által nemzetközi versenyeket rendezünk. A Magyar Galamb- és Kisállattenyészk Orsgos Szövetségének vezesége a Röpgalamb Szakosztályának ez irányú rekvéseit támogatja és a Röpgalamb Szakosztály vezesége javaslata alapján azokat engedélyezi. A versenyrendező bizottság a nemzetközi röpversenyek résztvevőit a Champion és az orsgos döntő versenyek helyezései alapján saját hatáskörében jelöli ki.

Az Emlékversenyen és a röpszakosztály által rendezett nemzetközi versenyen elért standard eredmények a minősítésbe bestanak. A bírálathoz a röpszakosztály egy hazai bírálót biztosít a külföldi mellé. A nemzetközi szervezetek szabályzatainak esetleges eltérései esetén az eltérő szabályoknak az  adott versenyen történő alkalmazásáról egyeztetni kell.

24.ELLENŐRZÉS

A Röpgalamb Szakosztály elnöke, vagy megbízottja írásban (Email, megbízó levél) hatalmazza fel az elnökség tagjait és a mindenkori versenybizottság tagjait, hogy az orsgos röpversenyeken bármikor verseny ellenőri tevékenységet ellássanak. Bíráló ellenőrzést mindenkor minimum 2 azaz kettő fő végezhet.  Az ellenőrök köteles ellenőrizni, hogy a bírálók és a versenyzők betartják-e a röpverseny szabályzatban foglaltakat. Az ellenőrök észrevételeiket, érkezésének és távosának időpontját a jegyzőkönyv hátoldalán tüntetik fel. Az ellenőrök által aláírt jegyzőkönyvet hibás kiltés esetén is be kell ldeni.

 Az ellenőrök kötelesek a versenybizottságnak jelentést tenni a látottakról, a bírálók működéséről, és a verseny lefolyásáról, az esetleges észlelt hiányosságokról. A versenyrendező bizottság egyezteti a bírálók által kiállított jegyzőkönyv adatait az ellenőrök jelentésével. Szabálytalanság vagy súlyos mulasztás esetén indokoltan kiró döntést is hozhat.

25.BÁNATPÉNZ

Ha a kijelölt versenyzőnél a bírálók nem jelennek meg (kivéve vis maior esetét), a versenyből kiesik, de a bírálót legyesület köteles a mindenkori nevezési díjat, plusz 10000 tízezer azaz forint bánatpénzt megfizetni. Amennyiben a vétkes egyesület a bánatpénzt nem fizeti meg, versenysi joga mindaddig szünetel, ag azt meg nem fizette. A késve érkezett vagy meg nem jelent bírálótól a következő évben nem fogadunk el nevezést.

26.ÓVÁS

A versennyel kapcsolatos bármilyen óvásra a kiértékeléstől számított 14 napon belül van lehetőség. Az óvás az Orsgos Röpgalamb Szakosztály címére, ajánlott levélben ldendő. Mellékelni kell az óvásban hivatkozottakat alátámasztó bizonyítékokat is. Az óvást a versenybizottság 30 napon belül köteles kivizsgálni és arról döntést hozni. Az óvással egy időben az óvást bejelentő  5000 Ft-ot azaz ötezer forintot óvási díj címén köteles befizetni. Az összeget  a versenybizottság visszatéríti a befizetőnek ha az óvást indokoltnak minősítette. Az óvás tárgyalásakor az érdekelt felek nem vehetnek részt a bizottságban még akkor sem, ha a vezeségnek vagy a versenybizottságnak egyébként tagjai. Akár a versenyző, akár az óvást tevő felelőssége bizontott, az eltiltást jelent a vétkesnek 1-3 évre mindennemű versenysl. Súlyosabb esetekben 5 évig,visszaesőként végleges eltiltást jelent.

Azon sporttársak, akik az óvás lehetőségével nem élnek, de más sporttársak eredményeit rosszhiszeműleg mások elött bírálják és/vagy ellenségeskedést  szítanak, illetve ilyen cselekmények tekintetében felbujtóként tevékenykednek, rágalmaznak, illetve a versenyek tisztaságát kétségbe vonják, bizonyítottság esetén ugyanolyan büntetésben részesülnek, mint az a versenyző, vagy bíráló, aki a  versenyszabályzat ellen vét. Az eltiltás mértéke l-től 3 évig,súlyosabb esetekben 5 évig, visszaesőként végleges eltiltást von maga után mindennemű versenyzéstől. A szövetség  röpgalamb szakosztály elnökségének és a röpverseny bizottságnak jogában áll a tárgy évben döntő bizonyítékok birtokában egyes eredményeket felülvizsgálni, és annak alapján megsemmisíteni.

26/a

Azon sporttársak, akik a röpversenyeken csalással, illetve vesztegetéssel próbálják magukat jogtalan előnyhöz juttatni és ennek ténye bizonyított, büntetésük a mindennemű versenyzéstől való eltiltás , melynek időtartama 1-3 évig terjedhet súlyosabb esetben 5  évig,visszaesőként végleges eltiltást jelent.

Amennyiben a versenyző csalásában a bírálók bizonyíthatóan közreműködtek a velük szembeni szankciók megegyeznek a versenyzővel szemben támasztottakkal. Tehát 1-3 évig terjedhet, súlyosabb esetben 5  évig, visszaesőként végleges eltiltást von maga után.

26/b

A bíráló sporttársak az adott időpontban a versenyzőnél kötelesek a bírálatra felkészült állapotban megjelenni. A bírálat megkezdése előtt, illetve a bírálat közben alkohol és egyéb tudatmódosító szerek fogyasztása szigorúan tilos! Azon bíráló sporttársak, akiknél bebizonyosodik, hogy a fentebb írt időszakon belül éltek ezen készítményekkel, büntetésben részesülnek, ugyan úgy, mint az a versenyző, aki ennek tényét nem jelezte az észlelés időpontjában a versenybizottság felé.  A  büntetés  mindennemű versenyzéstől való eltiltás, melynek időtartama 1-3 évig, súlyosabb esetben 5  évig, visszaesőként végleges eltiltást jelent.

26/c

A röpgalambtenyésztők közössége és a röpversenyek tisztasága érdekében a versenybizottságnak hatásköre mérlegelni a versenyekre beérkezett nevezéseket, azokat elfogadni, vagy elutasítani.

 

 

Elutasítás esetén az elutasítást meg kell indokolni!

 Az elutasítás indokai lehetnek különösen, de nem kizárólagosan a következők:

-a nevezési díj befizetésének elmaradása,

-nevezési lap benyújtásának hiánya,

-eltiltás alatti állapot,

- a tag Röpverseny Szabályzat rendelkezéseibe ütköző tevékenysége vagy mulasztása,

- a tag részéről korábban tanúsított, eltiltásra okot adó magatartás tanúsítása,

-nevezési határidő be nem tartása, stb.

Amennyiben a versenyző nem fogadja el a döntést 5000 Ft  azaz ötezer forint óvási díj megfizetése mellett az elutasítást írásban megfellebbezheti. Az óvás benyújtásának határideje 14 nap (a versenybizottsághoz). A versenybizottság az óvás beérkezését követő 30 napon belül köteles azt elbírálni. Döntéséről az óvást benyújtót írásban értesíti.  Amennyiben úgy dönt a versenybizottság, hogy az óvást benyújtó nevezését az óvás megtárgyalása után elfogadja abban az esetben részére a versenyen való részvételt biztosítani köteles, és az 5000 Ft azaz ötezer forint óvási díj az óvást benyújtó részére visszafizetésre kerül. Amennyiben a verseny időközben lezajlott a versenyzőt 5000+10000 Ft azaz összesen tehát tizenötezer forint bánatpénz illeti meg.

Elutasító döntés esetén a döntés  kézhezvételétől számított 14 napon belül  az óvást benyújtó írásban az MGKSZ Etikai bizottsághoz fordulhat.

27.HELYEZÉSEK MEGÁLLAPÍTÁSA

A szerzett pontok alapján rténik olyanképpen, hogy a rangsor élére csoportonként, illetve osztályonként a standardot elért röpcsapatok kerüljenek. A hármas csapatverseny helyezések az egyéni röpverseny dönjében elért eredmények alapján nyernek megállapítást. A csapatverseny legjobbja az az egyesület, melynél a helyezési smok összeadásánál a legalacsonyabb pontsmot kapjuk.

Példa:

Y egyesület versenyzői 2+4+5 helyezést értek el = 11 pont

X egyesület versenyzői 1+3+6 helyezést értek el = 10 pont

A csapatgyőztes egyesületek a tiszteletdíjon felül a csapattagok résre egy-egy oklevelet

kapnak.

 

28.ABSZOLÚT MAGYAR BAJNOK KIÉRTÉKELÉSE

Az abszolút bajnokságot az orsgos döntő öreg és fiatal galambok, valamint az Emlékverseny bajnokságainak döntőin (versenyenkénti nevezők létszáma minimum 5 fő) az összevont pontsmból értékeljük. A kiértékeléshez minden osztályban 2 illetve 3 versenyből legalább egy standard eredmény szükséges. Abban az esetben, ha a 2 illetve 3 versenyen elért eredmény pontsma kevesebb, mint valamelyik dönben elért egy bajnoki eredmény, abszolút bajnoki cím nem adha. Az abszolút bajnokok résre az Orsgos Röpgalamb Szakosztály vezesége tiszteletdíjat és oklevelet ad ki. 2 versenyes verseny, ahol nincs emlékverseny, ahol van az 3 versenyes.

 

29. A díjazás a befolyt nevezési díjakból és a szövetségi versenyalapból rténik, azon összegből, amely a röpverseny lebonyotásával kapcsolatos költségek kifizetése után rendelkezésre áll. Az egyes csoportokra eső díjazásra fordított összeget a nevezések arányában kell felosztani. Azoknál a versenyeknél, ahol a nevezők létszáma nem érte el az öt főt csak az első helyezett részesül díjazásban, a további helyezések oklevelet kapnak. A szövetség vezetősége az I. csoport A" osztályában a Champion versenyt tekinti az orsgos versenyek legmagasabb szintű egyéni megmérettetésnek. Ennek megfelelően a díjazása is a legmagasabb értének kell lennie.

30.DÍJKIOSZTÓ

A díjkioszt az Országos Röpgalamb Szakosztály saját hatáskörében rendezi, vagy rendezteti.

 

 

 

 

 

31. Ezen országos röpverseny szabályzat az elő szabályzat egyes pontjait hivatott egyszerűsíteni.

Az Orsgos Röpgalamb Szakosztály vezetése a sleskörű tagság véleményének figyelembevételével 5 évi időtartamra állította össze a szabálymódosító bizottság tagjaival és javasolja elfogadását a Szövetség Elnöksége felé (elnökségi ülés).

 

A Szabálymódosító Bizottság tagjai:

A szakosztály vezetősége részéről:

Vémi Lajos

Dobosi István

Fehér István

 

A versenybizottság részéről:

Antal Lajos

Csernei István

Dúzs Dávid

Fehér József

Fehér Roland

Fritz Sándor

Gajdacsi Róbert

Mészáros János

Nagy István

Rácz Sándor

Sőregi Ferenc

 

 

Elfogadta a Röpverseny titkári értekezlet 2023. március 04-én.